Noon aesthetics kosmetika. Azelaino rūgšties privalumai

Azelaino rūgšties privalumai

Visi gydytojai sutinka, kad puikus vaistas turėtų būti ne tik efektyvus, bet ir visiškai saugus. Tokių medžiagų nėra daug, tačiau panašu, kad azelaino rūgštis yra labai artima šiam apibrėžimui. Iš tikrųjų azelaino rūgštis turi šias savybes: ją gerai toleruoja oda, ji nesukelia fototoksiškumo ar fotojautrumo (odos dirginimo, atsirandančio dėl preparato ir saulės spindulių poveikio), nesukelia mutageninio poveikio (saugu naudoti nėštumo ir žindymo metu) ir nesukelia bakterijų atsparumo.

Apie pirmą azelaino rūgšties panaudojimą medicininiams tikslams buvo pranešta dar 1979 m. Kaip dažnai nutinka, gydytojai ir mokslininkai pradėjo domėtis azelaino rūgštimi visai atsitiktinai, atradę grybelių Pityrosporum ovale ir Pityrosporum orbiculare (dar žinomo kaip ,,saulės grybelis’’) sugebėjimą skaidyti pigmentą melaniną (sukelti depigmentaciją) aktyvaus augimo zonose. Paaiškėjo, kad azelaino rūgštis, išskiriama grybelių, slopina melanocitų gebėjimą gaminti pigmentą, dėl ko ant odos atsiranda depigmentuoti plotai.

Pirmieji pranešimai apie azelaino rūgšties, kaip hiperpigmentuotai odai skirtų preparatų komponento veiksmingumą pasirodė 1970-ųjų pabaigoje. Nuo to laiko buvo atlikti papildomi tyrimai, ištirtas veikimo mechanizmas ir ištirtas įvairus azelaino rūgšties panaudojimas. Šiandien ji, be kita ko, yra plačiai naudojama aknės ir rožinės gydymui.

Azelaino rūgšties vartojimo indikacijos

  1. Svarbiausia – azelaino rūgštis slopina fermentą tirozinazę ir reguliuoja fermento tioredoksino reduktazės aktyvumą, kurie abu tiesiogiai ir netiesiogiai dalyvauja melanino sintezėje. Dėl šių poveikių melanocitų veikla yra ,,užslopinama’’.

Tiriant rūgšties poveikį melanino susidarymo procesui, buvo atrastas reikšmingas požymis – rūgšties poveikis pasireiškia tik melanocitams, turintiems pigmento, arba netipiškiems melanocitams – todėl jis neturi įtakos sveikoms ląstelėms! Ši unikali azelaino rūgšties, susijusios su šviesinimu, savybė apibūdina jos terapinės indikacijos unikalumą.

Yra du pagrindiniai hiperpigmentacijos tipai. Pirmasis yra susijęs su padidėjusiu melanocitų skaičiumi epidermyje, dėl kurio susidaro didesnis melanino kiekis. Pavyzdžiui, lentigo. Antrasis tipas apibūdinamas tuo pačiu melanocitų skaičiumi, kurie pradeda gaminti nenormalų kiekį melanino. Pavyzdžiui, melasma.

Sutrikus melanocitų veiklai, naudojant azelaino rūgštį odos šviesinimui matomas ypač efektyvus rezultatas. Azelaino rūgštis taip pat veikia ypač efektyviai melasmos, chloazmos ir použdegiminės pigmentacijos, atsirandančios dėl spuogų, pūslelinės, nudegimų, įskaitant mechaninius ir cheminius nudegimus (pvz., pilingais), ir odos pažeidimų atvejais. Gydant melasmą, azelaino rūgšties (20%) veiksmingumas yra panašus į hidrochinono tirpalo (4-5%). Tačiau priklausomai nuo rūgšties, jos dažniausiai nesukelia sveikos odos dehidratacijos ar sužalojimo, atsirandančių dėl ilgo hidrochinono vartojimo. Azelaino rūgšties preparatus galima vartoti neribotą laiką. Tačiau hiperkoaguliacijos gydymas azelaino rūgštimi užtrunka ilgiau.

Norint efektyviau gydyti hiperpigmentacijas (abiejų rūšių), azelaino rūgštį reikia derinti su 10% magnio askorbilo rūgštimi (stabilia vitamino C forma). Mažesnė vitamino C koncentracija naudojama kaip antioksidantas. Šviesinamajam efektui pasiekti reikia 10% koncentracijos. Taip pat rekomenduojama į gydymo protokolą įtraukti pilingus su glikoliu, tretinoinu (retinoine rūgštimi) ir pieno rūgštimi.

  1. Azelaino rūgštis aknės gydymui.

Per pastaruosius du dešimtmečius „Skinoren 20%“ (azelaino rūgštis + hidrokortizonas dirginimui mažinti) buvo plačiai naudojamas lengvo ar vidutinio sunkumo aknės gydymui. Gydant spuogus azelaino rūgštimi, ji turi 6 poveikius:

Priešbakterinis, priešuždegiminis, keratolitinis ir komedolitinis poveikiai, neleidžia vystytis hiperpigmentacijai, turi antiandrogeninį poveikį, mažina riebiųjų rūgščių kiekį odoje – visa tai apima daugelį aknės ir aknės komplikacijų gydymo aspektų.

Didelės koncentracijos azelaino rūgštis yra naudinga slopinant Propionibacterium acnes ir Staphylococcus epidermidis kolonijų augimą. Azelaino r. taip pat slopina Staphylococcus aureus, E. coli ir Pseudomonas aeruginosa kolonijų augimą. Veiksmingumas geresnis rūgštinėje aplinkoje.

Daugelyje mokslinių tyrimų nagrinėjamas azelaino rūgšties veiksmingumas gydant spuogus. Vienas iš tyrimų parodė, kad azelaino rūgštį naudojant tris mėnesius remisija pasireiškė 64% pacientų. Jei gydymas tęsiasi šešis mėnesius, rūgšties veiksmingumas tampa panašus į antibiotiko, benzoilo peroksido ir tretinoino (retinoinės rūgšties) poveikį, taip pat į tetraciklino įtaką, vartojant paros doze 0,5–1 g / g. Azelaino r. nerekomenduojama naudoti tamsiai odai gydyti, nes tokiu atveju padidėja použdegiminės pigmentacijos rizika.

  1. Rožinė ir azelaino rūgštis.

Nuo 2002 m. FDA patvirtino vaistą „Finacea“, skirtą naudoti JAV rožinei gydyti. Daugybė detalių tyrimų buvo skirta įvertinti jo efektyvumą gydant įvairias rožinės formas.

Vieno tyrimo metu santykinis 15 savaičių gydymo azelaino rūgštimi veiksmingumas buvo lyginamas su įprastu rožinės gydymu. Rezultatai parodė, kad azelaino rūgštis buvo daug efektyvesnė gydant uždegiminį atsaką, bet mažiau efektyvi gydant eritemą. Tačiau šio tyrimo dalyviai buvo labiau patenkinti gydymo azelaino rūgštimi rezultatais.

Kiti azelaino rūgšties poveikiai

Azelaino rūgštis yra naudinga neutralizuojant ir užkertant kelią oksidaciniam stresui, atsirandančiam dėl aktyvių deguonies rūšių, tokių kaip superoksido anijonų radikalas (-2) ir hidroksilo radikalas (-OH). Taip pat yra pranešimų apie priešvirusinį ir priešgrybelinį poveikį.